Dry Needling therapie

 
 
 

Wat is Dry Needling?


Met een speciale techniek worden spieren met een fijne acupunctuurnaald aangeprikt, waardoor ze snel en voor lange tijd ontspannen. Het prikken veroorzaakt een reactie in het triggerpoint van de spier, wat leidt tot deactivatie van het triggerpoint en ontspanning van de spier.
 
Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam geplaatst; deze blijven daar enige tijd zitten en beïnvloeden de 'energiebanen' in het lichaam. Dry Needling gebruikt meestal één naald, waarmee de spier kortdurend wordt gestimuleerd en die werkt op specifieke punten in de spieren, de 'triggerpoints'.
        
 
Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier die, naast lokale drukpijn, vaak ook uitstralende pijn veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze punten omdat ze de primaire oorzaak van uw klachten kunnen zijn. Na het onderzoek worden deze triggerpoints kort behandeld met de Dry Needling-techniek.

 
Triggerpoints kunnen zich uiten in:
 
•  Pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’.
•  Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.
•  Verminderde kracht in de betrokken spier(en).
•  Pijnontwijkend gedrag; je gaat je ‘anders’ bewegen.
•  Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

 
Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

•  Door een acuut moment: bv een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
•  Chronisch: bv door een langdurig verkeerde houding en/of RSI.
•  Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips, brace of een sling.
•  Slaaptekort.
•  Psychologische factoren zoals stress en depressie.
•  Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie.
•  Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak of handtasje.

 
 
Wat doet de fysiotherapeut?
 
De fysiotherapeut begint met een gesprek en een gericht onderzoek om uw klachten te analyseren. Vervolgens worden de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken, grondig onderzocht. Er wordt specifiek gezocht naar triggerpoints in deze spieren die de klachten kunnen veroorzaken. De behandeling focust zich op het deactiveren van deze triggerpoints. Vaak zullen meerdere spieren door de fysiotherapeut behandeld worden. Deze therapie wordt in onze praktijk uitgevoerd door een fysiotherapeut met meer dan 20 jaar ervaring.

 
Hoe voelt Dry Needling aan?
 
Over het algemeen voelt u het inbrengen van het naaldje niet en wordt het als pijnloos ervaren. Wanneer het correcte triggerpoint wordt aangeprikt, trekt de spier kort samen, wat een klein schokje kan veroorzaken. Dit kan onaangenaam zijn, en als de spier al pijnlijk is, kan het gevoelig zijn. Dit is meestal een teken dat het juiste triggerpoint is gevonden. Vervolgens ontspant de spier zich direct, waardoor u zich gemakkelijker kunt bewegen. De behandelde spieren kunnen wel wat vermoeid of zwaar aanvoelen, maar dit is meestal van korte duur en daarna is de pijn over het algemeen sterk verminderd of helemaal verdwenen.

    
Wat gebeurt er daarna?
 
U ontvangt oefeningen en specifieke adviezen om de verbeterde situatie te handhaven. Een vervolgafspraak kan worden ingepland om te controleren of de behandeling het gewenste effect heeft. Gemiddeld zijn drie DryNeedling behandelingen vereist om u volledig van uw klachten te verlossen.
    

Wat kost Dry Needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling en wordt vergoedt door uw zorgverzekering.