A.D.H.D. en massage


 
Massage en A.D.H.D.
 

 
In Amerika is er onderzoek gedaan door psychologen naar de effecten van massage op kinderen en jongeren met A.D.H.D. en A.D.D.
ge.
In het onderzoek werden ontspanningstherapie en massagetherapie gedurende 10 dagen op 28 jong volwassenen met A.D.H.D. gebruikt. 
De jongeren die een massage en ontspanningstherapie hadden gekregen meldden dat ze zich relaxter voelden.
De leerkrachten constateerden dat de kinderen; minder zenuwachtig en minder hyperactief waren en meer aandacht en concentratie hadden bij het maken van hun werk.
Nu kan de massage bij iemand die A.D.H.D heeft hem of haar niet beter maken maar wel voor tijdelijke ontspanning in lichaam en geest zorgen. Hierdoor is er een moment van rust en dat kan de gevolgen van A.D.H.D verminderen.

Kinderen
 
Massage voor kinderen met A.D.H.D. bestaat uit een traject van een aantal weken waarin elke week 2x een massage wordt gegeven van ongeveer 30 minuten.
Na ongeveer vier weken zal er een sessie zijn waarin één van de ouders een eenvoudige massage wordt geleerd die in het dagelijkse ritueel van slapen gaan kan worden opgenomen.
De band tussen ouder en kind wordt versterkt en het kind zal beter slapen, rustiger zijn en zich beter kunnen concentreren.
Uiteindelijk zal mijn inbreng niet meer nodig zijn en kan de ouder thuis de ontspannende massage blijven geven. Continuiteit is hierbij wel  belangrijk.
 
Kinderen met ADHD al voelen zich al gauw blootgesteld, dus is het het beste ze gemakkelijke kleding aan te geven voor deze massage.
 
Volwassenen
 
Volwassenen hebben meestal geleerd hoe ze met hun A.D.H.D. of A.D.D. om kunnen gaan.
Ook zij zijn vaak afhankelijk van medicijnen en over het algemeen gaat het goed maar ook hier kan de ontspannende massage een extra hulpmiddel zijn om wat rustiger en geconcentreerder de dag door te komen.
Het meeste resultaat wordt gehaald bij een regelmatige behandeling.